Hoppa till innehåll

Hotell och reception – bas

Hotell, livsmedel, restaurang och turism

Lärling, 550 poäng

Detta är en lärlingsutbildning

Lärlingsutbildning inom den kommunala vuxenutbildningen riktar sig till dig som vill lära dig ett yrke genom praktiskt arbete. Du kombinerar lärande på en arbetsplats med lärande i skolan. Om du väljer lärling som studieform så kommer du att vara minst 70 procent av din studietid på en arbetsplats. Du följer oftast arbetsplatsens schema vilket kan innebära tidiga mornar, sena kvällar och/eller helger.

Arbetsuppgifter

Hotellreceptionister ger service, sköter administration och arbetar för att gästerna ska trivas under sin hotellvistelse.

Hotellreceptionister arbetar med att checka in gästerna, sköta bokningar, svara på frågor och på andra sätt ge service till gästerna på hotell. Arbetsuppgifterna handlar i grunden om att få gästerna att trivas, oavsett om det är ett litet pensionat eller ett stort hotell. Som receptionist möter du många människor och det är viktigt med bra bemötande.

Förmågor

Det är bra om du är stresstålig, vissa tider på dagen kan många gäster behöva hjälp samtidigt. Det är bra att trivas med arbete i ett högt tempo. En fördel är också om du är serviceinriktad och har god samarbetsförmåga.

Framtidsutsikter på arbetsmarknaden

Arbetsförmedlingen tar fram prognoser för arbetsmarknadens behov. Klicka på länken för att se Arbetsförmedlingens prognos för Hotellrecepttionst. Länk: Hotellreceptionist

Praktik

I lärlingsutbildning ingår inga APL-perioder. Du tillbringar istället större delen av utbildningen på en eller flera arbetsplatser för att lära dig yrket genom praktiskt arbete.

Praktisk information om utbildningen

Utbildningen är studiemedelsberättigad. Du ansöker själv om studiemedel på CSNs hemsida. Studierna bedrivs på heltid oavsett om utbildningen är i klassrum, distans eller lärlingsform och du behöver vara beredd på att självständigt planera och lägga ned tid på dina studier.

Dator och god datorvana krävs. Kostnad för kurslitteratur kan tillkomma.

Har du erfarenhet av yrkesområdet sedan tidigare?

Beskriv utförligt hur många års erfarenhet du har och eventuella ansvarsområden inom yrket när du gör din ansökan. Detta kan ligga till grund för en validering av dina kunskaper.

Lärling

Lärlingsutbildning inom den kommunala vuxenutbildningen riktar sig till dig som vill lära dig ett yrke genom praktiskt arbete. Du kombinerar lärande på en arbetsplats med lärande i skolan. Om du väljer lärling som studieform så kommer du att vara minst 70 procent av din studietid på en arbetsplats. På arbetsplatsen har du nära kontakt med din handledare och tillsammans med lärarna på skolan utformar ni din utbildning på bästa sätt. Målet med utbildningen är att du får den yrkeskompetens som arbetsgivare efterfrågar för en anställning. Du läser samma kurser som elever som väljer att läsa yrkeskurser på dagtid i skolan eller på distans, lärling är bara ett annat sätt att utbilda sig på och vänder sig till dig som tycker om att lära dig praktiskt. Du följer oftast arbetsplatsens schema vilket kan innebära tidiga mornar, sena kvällar och/eller helger.

Utbildningen motsvarar det nationella paketet men innehåller även en orienteringskurs på 50 poäng.

Förkunskapskrav

Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk på grundläggande nivå eller motsvarande kunskaper.

Ämnes-/kursplan

HTXAAE (Länk till extern sida.)

Anmälningskod

HTXAAH-LÄ

Skolform

Gymnasial utbildning

Kurser (6 st)

  • Besöksnäringen Nivå 1 (BESO1000X)
  • Logi och värdskap Nivå 1 (LOGI1000X)
  • Möten och event Nivå 1 (MOTE1000X)
  • Servering Nivå 1 (SERR1000X)
  • Våningsservice Nivå 1 (VANI1000X)
  • Orienteringskurs, introduktion kunskapsområden (VGYORI11C)

Antal Kursstarter: 1

Filtrera

Rensa
Filtrera sökresultat
Kurslängd
1
Studietakt
1
Startdatum
1
Skolor
  1. Kursstart 5692048

    Kursstart
    Ansökan stänger
    Kurslängd
    Skola
    Astar
    Slutdatum
    Antagningsbesked
    Studietakt

    Beskrivning

    Som lärling är du 1-2 dagar i skolan och 3-4 dagar ute på en arbetsplats med en utbildad handledare. Du lär dig yrket på en arbetsplats och skapar viktiga kontakter som kan hjälpa dig att få jobb efter utbildningen. Obekväma arbetstider på kvällar och helger förekommer.

    Adressen till skolan är Terminalvägen 12B, Solna.
    Kostnader för kurslitteratur tillkommer.
    Studieupphåll mellan 20251219 - 20260105.