Bagare
Hotell, livsmedel, restaurang och turism
Lärling, 1450 poäng
Detta är en lärlingsutbildning
Lärlingsutbildning inom den kommunala vuxenutbildningen riktar sig till dig som vill lära dig ett yrke genom praktiskt arbete. Du kombinerar lärande på en arbetsplats med lärande i skolan. Om du väljer lärling som studieform så kommer du att vara minst 70 procent av din studietid på en arbetsplats. Du följer oftast arbetsplatsens schema vilket kan innebära tidiga mornar, sena kvällar och/eller helger.
Arbetsuppgifter
Som bagare arbetar du i ett kreativt yrke med att baka olika typer av bakverk, till exempel matbröd och kaffebröd. Du kan använda dig av både maskiner och dina händer i arbetet. Förutom att baka så kan du också behöva planera vad som ska bakas och sköta inköp av råvaror.
Du kan arbeta på större bagerier som säljer sina bakverk till butiker, hotell och restauranger, och på bagerier som har egen servering där du tar emot kunder som vill köpa fika. Arbetstiderna skiljer sig mellan olika typer av bagerier. På bagerier som säljer bakverk till butiker och liknande börjar du ditt arbetspass mycket tidigt. På de större industribagerierna är det ofta natt- och helgarbete och arbete i skift.
Förmågor
I yrket förekommer många tunga lyft av exempelvis mjölpåsar och bunkar och du står och går stor del av din arbetstid, detta kan vara påfrestande för rygg, axlar och knän så en god fysik är viktigt som bagare. Du behöver också vara organiserad, stresstålig, kreativ med känsla för färg, form och smak samt kunna arbeta med flera saker samtidigt.
Framtidsutsikter på arbetsmarknaden
Arbetsförmedlingen tar fram prognoser för arbetsmarknadens behov. Klicka på länken för att se Arbetsförmedlingens prognos för Bagare och Konditor.
Länk: Bagare och Konditor
Praktik
I utbildningen ingår APL (arbetsplatsförlagt lärande). Under dessa perioder får du möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken. Praktiken motsvarar minst 15% av din utbildning och du har en utsedd handledare på varje praktikplats. I lärlingsutbildning ingår inga APL-perioder. Du tillbringar istället större delen av utbildningen på en eller flera arbetsplatser för att lära dig yrket genom praktiskt arbete.
När du är ute på en arbetsplats följer du handledarens schema vilket kan innebära tidiga morgnar, sena kvällar och helger.
Praktisk information om utbildningen
Utbildningen är studiemedelsberättigad. Du ansöker själv om studiemedel på CSNs hemsida. Studierna bedrivs på heltid oavsett om utbildningen är i klassrum, distans eller lärlingsform och du behöver vara beredd på att självständigt planera och lägga ned tid på dina studier.
Har du erfarenhet av yrkesområdet sedan tidigare?
Beskriv utförligt hur många års erfarenhet du har och eventuella ansvarsområden inom yrket när du gör din ansökan om yrkesutbildningen. Detta kan ligga till grund för en validering av dina kunskaper.
Förkunskapskrav
Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk på grundläggande nivå eller motsvarande kunskaper.
Ämnes-/kursplan
RLXAAE (Länk till extern sida.)
Anmälningskod
RLXAAE-LÄ
Skolform
Gymnasial utbildning
Kurser (11 st)
- Bageri Nivå 1 (BAGI1000X)
- Bageri Nivå 2 (BAGI2000X)
- Bageri Nivå 3 (BAGI3000X)
- Bageri Nivå 4 (BAGI4000X)
- Choklad och konfektyr Nivå 1 (CHOK1000X)
- Konditori Nivå 1 (KONI1000X)
- Konditori Nivå 2 (KONI2000X)
- Livsmedels- och näringskunskap Nivå 1 (LIVM1000X)
- Måltid och bransch Nivå 1 (MALT1000X)
- Måltid och bransch Nivå 2 (MALT2000X)
- Orienteringskurs, introduktion kunskapsområden (VGYORI11C)
Antal Kursstarter: 2