Drifttekniker it
El och Energi
Distans, 1100 poäng
Arbetsuppgifter
Drifttekniker arbetar med att förebygga fel och lösa driftstörningar i IT-systemet så att användarna kan arbeta i en välfungerande miljö, med hög tillgänglighet.
Drifttekniker inom IT arbetar med att underhålla servrar, infrastruktur och applikationer. De sköter den dagliga driften av informations- och kommunikationssystem, kringutrustning, maskinvara, programvara och annan datorutrustning för att identifiera och förebygga fel och driftstörningar. I rollen är man expert på datorer och behöver vara bra på att lösa problem.
Som drifttekniker har du en viktig roll i att säkerställa att företagets IT-infrastruktur fungerar smidigt. På mindre företag har du ofta många olika arbetsuppgifter, medan du på större företag kan vara mer specialiserad. Vanliga arbetsuppgifter inkluderar underhåll av servrar, infrastruktur, nätverk, system och applikationer. Du hjälper användarna genom att ge din support, utför installationer av applikationer, system och servrar samt beställer och koordinerar underhållstjänster om dessa köps in från andra företag (outsourcing).
Förmågor
Förmågor som kan vara bra att ha som drifttekniker inom IT är att vara flexibel, lösningsorienterad, serviceinriktad och stresstålig eftersom som tekniker förväntas man lösa många och varierande arbetsuppgifter, ofta med kort varsel. Därför är det viktigt att kunna hantera stress.
Framtidsutsikter på arbetsmarknaden
Arbetsförmedlingen tar fram prognoser för arbetsmarknadens behov. Klicka på länken för att se Arbetsförmedlingens prognos för drifttekniker IT. Länk: Drifttekniker IT
Praktik
I utbildningen ingår APL (arbetsplatsförlagt lärande). Under dessa perioder får du möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken. Praktiken motsvarar minst 15% av din utbildning och du har en utsedd handledare på varje praktikplats.
När du är ute på en arbetsplats följer du handledarens schema vilket kan innebära tidiga morgnar, sena kvällar eller helger.
Praktisk information om utbildningen
Utbildningen är studiemedelsberättigad. Du ansöker själv om studiemedel på CSNs hemsida. Studierna bedrivs på heltid oavsett om utbildningen är i klassrum, distans eller lärlingsform och du behöver vara beredd på att självständigt planera och lägga ned tid på dina studier.
Dator och god datorvana krävs. Kostnad för kurslitteratur kan tillkomma.
Har du erfarenhet av yrkesområdet sedan tidigare?
Beskriv utförligt hur många års erfarenhet du har och eventuella ansvarsområden inom yrket när du gör din ansökan om yrkesutbildningen. Detta kan ligga till grund för en validering av dina kunskaper.
Information om distansutbildning
Att läsa på distans innebär:
- att du inte kommer att ha lektioner i din utbildning
- att du får instruktioner och uppgifter via skolans digitala lärplattform
- att kontakten med din lärare sker i huvudsak via den digitala lärplattformen eller via mejl
- att du behöver tillgång till en dator och internetuppkoppling
- att du behöver kunna planera och genomföra dina studier självständigt
- att timmarna du behöver studera är minst lika många som vid klassrumsstudier – även om du själv kan välja när du studerar
- att slutprovet görs på plats på skolan
Förkunskapskrav
Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk på grundläggande nivå eller motsvarande kunskaper.
Ämnes-/kursplan
EEXACE (Länk till extern sida.)
Anmälningskod
EEXACE-DI
Skolform
Gymnasial utbildning
Kurser (10 st)
- Dator- och kommunikationsteknik Nivå 1 (DATR1000X)
- Dator- och kommunikationsteknik Nivå 2 (DATR2000X)
- Dator- och kommunikationsteknik Nivå 3 (DATR3000X)
- Kommunikationsnät Nivå 1 (KOMM1000X)
- Nätverksadministration Nivå 1 (NATE1000X)
- Nätverksadministration Nivå 2 (NATE2000X)
- Nätverksteknologier Nivå 1 (NATV1000X)
- Nätverksteknologier Nivå 2 (NATV2000X)
- Programmering Nivå 1 (PROG1000X)
- Support och servicearbete Nivå 1 (SUPP1000X)
Antal Kursstarter: 2